Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Sosyal anksiyete bozukluğu, başka insanlarla etkileşimde bulunma durumlarında yoğun bir stres, endişe ve rahatsızlığın hissedildiği anksiyete bozukluğudur. Sosyal anksiyete bozukluğu kendini, insanlarla sosyal iletişim kuramama, sosyal bir ortamdayken rahatsız hissetme gibi durumlarla belli eder.
Sosyal anksiyete, çeşitli sosyal durumları içeren bir endişe spektrumunu kapsar. Bu durumlar arasında insanların arasında bulunmak, insanlarla sohbet etmek, başka insanlar izlerken bir şeyler yapmak, kalabalık bir grubun önünde konuşma yapmak gibi etkinlikler vardır. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişiler bu tip durumlarda sürekli başkaları tarafından küçümsenme, aşağılanma, eleştirilme korkusu yaşarlar. Bu yaşadıkları duygular/hisler anksiyete sevilerinin yükselmesini sağlar. Bunun sonucunda ise sosyal hayatları olumsuz şekilde etkilenir.
Sosyal Anksiyete Görülme Sıklığı
Sosyal anksiyete dünyada yaygın bir bozukluktur. İstatistiklere göre toplumun %7’si sosyal anksiyete sahiptir. Sosyal anksiyete bozukluğu kadın ve erkekler arasında benzer sıklıkta görülmektedir.
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür?
Sosyal anksiyete bozukluğu herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Genellikle genç yetişkinlik döneminde kendini belli eder. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olan kişilerde, kişisel özellikler, çevresel etkiler, genetik ve yaşam tecrübeleri gibi faktörler sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olmalarında rol oynar. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin ortak özellikleri ise olumsuz sosyal deneyim yaşama, düşük özgüven, içe dönük kişilik özellikleri, ailede sosyal anksiyete bozukluğuna sahip bir bireyin varlığı.
Sosyal Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Sosyal anksiyete bozukluğunda belirtiler psikolojik ve fizyolojik olarak kendini gösterir. Sosyal anksiyete bozukluğuna vereceğimiz örnekler şu şekildedir:
- Endişe ve korku: Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişiler sosyal bir ortamdayken her an küçük düşmekten, utanç duyacağı bir durum ile karşılaşmaktan, eleştirilmekten yoğun bir şekilde endişe eder ve korkarlar.
- Olumsuz düşünceler: Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişiler sosyal bir ortamdayken sürekli kafalarını olumsuz düşüncelerle meşgul ederler. Kendilerini diğer insanlar ile kıyaslarlar, diğer insanlara göre yetersiz veya değersiz olduklarını düşünürler.
- Fiziksel belirtiler: Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip kişilerde sosyal anksiyete sosyal ortamdayken titreme, terleme, yüz kızarması, kas gerginliği gibi fiziksel tepkiler ile kendini belli eder.
Sosyal Anksiyete Tedavi
Sosyal anksiyete bozukluğu tedavi edilebilir bir bozukluktur. Kişiye uygun terapi yöntemi, ilaç tedavisi veya bu ikisinin birleşimi ile oluşan bir tedavi yöntemi ile sosyal anksiyete tedavi edilebilir.
KAYNAKÇA